Élményforrás

Az élmények összehangolnak. Bizalmat, magabiztosságot, együvé-tartozás érzést erősítenek. Az arany pillanatok gazdagítanak. A közös haszontalanságok kapcsolatot építenek. Szeretnénk megmutatni: hol, mikor és hogyan.

Címkék

alma (6) álom (1) alvás (1) angyal (1) anya (5) anyós (2) apa (3) arany pillanatok (12) aszalt szilva (1) baba (5) barack (1) barátság (1) bátor (3) bazár (2) bélszín (1) beszéd (2) bodor bence bor (1) boltkór (1) bori (2) celeb (1) cili (5) csajos beszélgetés (2) család (6) csibe (12) csíny (1) csirke (1) cukor (8) c vitamin (1) dackorszak (2) derű (8) dió (1) diszgráfia (1) disznó (1) ebéd (2) édesség (2) egér (1) egyérzelműen (15) elakadás (1) élet (14) elfogadás (1) ellenség (1) élmény (26) élmények (15) élmény túra (18) előszoba (1) emlék (1) énfeladás (2) érintés (5) erőszak (2) érték (4) érzelemfüggő emlékezet (1) esküvő (1) este (1) étel (26) evés (4) excel (1) félelem (5) féltékenység (1) felülemelkedés (2) fények (1) férfiak (12) fiú (1) fogyás (1) frász néni (1) frizura (3) furulya (1) galiba (2) gasztro (22) gondolatok (4) gyerek (26) gyöngyi (4) gyúrás (2) hagyma (2) hagyomány (4) haj (5) hajbeszéd (4) hal (1) hangszer (1) harc (2) hatalom (1) hiszti (5) hit (1) horda (1) idegen (3) igazság (2) illat (6) imponálás (5) inkubátor (1) inszemináció (1) inzulin (2) ivás (2) játék (2) jelen (6) jövő (7) jó szándék (3) kakas (3) kamasz (1) kapcsolat (2) kávé (1) keith richards (1) kenyér (1) kérés (1) kifli (1) kísérlet (1) kiskutya (4) kókuszgolyó (2) koleszterin (1) kommunikáció (9) konyha (1) kotlós (12) kötődés (4) kutya (4) lány (1) leves (4) lili (16) líra (2) lombik (1) macska (4) májas (1) mák (1) malac (1) mandula (3) maradék (1) meghívás (2) meglepetések helyett (11) mélázás (5) menta (1) mesterszakács (1) méz (3) mintázatok (5) módosult tudatállapot (8) mozi (1) múlt (9) nehézségek (7) nézőpont (17) nők (7) nyeremény (2) nyulak (6) öltözködés (17) öröm (15) összedolgozás (3) paprika (1) paprikáscsirke (1) párkapcsolat (14) paróka (4) péter (12) pite (2) pörkölt (2) pszicho (37) ragadozó (1) rántotta (2) rántott csirke (2) reggeli (6) reklám (2) remény (1) rétes (1) riport (2) rock (1) rod stewart (1) rozé (1) saci (1) segítség (4) sör (1) spare ribs (2) steak (2) stigma (1) styling (18) szalonna (1) szamóca (1) szerelem (1) szerencse (2) szerepjáték (4) szeretők (2) szex (6) szilva (1) szorongás (2) születés (3) szülőség (14) tagadás (2) tej (1) terápia (13) terasz (1) test (1) testvér (1) titok (3) tojás (14) torta (2) történet (9) trauma (5) tudattalan (10) tyúk (6) tyúklétra (1) ünnep (4) út (4) utazás (3) vacsora (3) vágy (7) válasz (3) vetélkedés (4) virsli (1) víz (5) víz és bor (1) zsír (6) Címkefelhő

Friss topikok

  • zelkabaktay: @Nem Art Decor: Ha a kérdés többesszáma kettőnkre (Zelka és Miklós) vonatkozik, a közös címünk: ba... (2012.05.17. 08:42) Diszgárfia jegy
  • zelka.baktay: @zelka.baktay: Ezt elsején este még nem gondoltam volna: takarót fogok horgolni :-))) (2012.01.03. 20:24) Újévi játék
  • elmenyforras: @pedagoszaurusz: Az avatar egy kicsi kép a neved mellé, amit feltölthetsz. Kérjük a sajtos rúd re... (2011.09.07. 08:12) Kristálycukros palacsinta
  • zelka.baktay: @pedagoszaurusz: Remélem, elvitt:-)) (2011.08.25. 12:28) Kérlek…
  • zelka.baktay: @pedagoszaurusz: Ahány ilyen "udvarló-beavatást" én disznóölésen láttam, alapértelmezésben is éppe... (2011.08.25. 12:28) Út

Elégedett derű

2011.08.06. 06:56 elmenyforras

ÉLMÉNY-TÚRA – Utazz székben ülve (is)

Egy már ideje gondolkozom, hogyan tudok a családról építő és személyes élményt adni. Olyat, ami többet mond annál, mint hogy a család az a folyton változó létforma, melyhez a stabilitást kapcsoljuk gondolatban. Lehetne persze mélázni ezen is, csak hát ez a rovat – elméleti megalapozás helyett – azt vállalta magára, hogy az élet éléséhez adjon élményeket, szempontokat...

Első nekifutásra azt javaslom, nézegesd kicsit a képet.

Engedd, hogy kalandozzon rajta a szemed. Megpihenjen egy-egy színen, erősebben fókuszáljon egy-egy mozdulatra, arckifejezésre, pillantásra. Hagyd, hogy érdeklődés ébredjen benned a család és tagjai iránt.

Ha már megfogalmazódott legalább három kérdésed a viszonyaikra, helyzetükre, hangulatukra vonatkozóan, megpróbálhatod megérezni az őket körülvevő levegő hőmérsékletét, páratartalmát. 

Ha nehéz megmondanod milyen évszakot érzel, keresd a választ inkább arra:
„Milyen hónapban járhatunk? És vajon milyen napszakban?”

Nyugodtan odaléphetsz gondolatban a füves udvarra, a kép készítője mellé, onnan könnyedén kiszagolhatod, megérezheted a bőrödön. Talán a hangok, a háttérzajok abban is segítenek, hogy a napot megmondd, hiszen egészen mások egy szerda délután, mint egy szombat reggel hangjai. Amiket te hallasz, leginkább melyik naphoz illenek?

Itt vagy ezen az udvaron, látod a családod, hallasz hangokat, a bőrödön érzed a levegő hőmérsékletét és mozgását, az orroddal egy mélyet szippantva a páratartalom mellett talán azt is tudod már, milyen növény virágzik a háttérben.

De vajon mi járhat a kisfiú fejében? Honnan jött ő ebbe a képbe és hová indul utána? Keress csak egyetlen vágyat, amit az övének érzel, de az legyen konkrét! Mit szeretne ő nagyon-nagyon? Tudják ezt a vágyát a nagyobbak? Ha igen, mit szól hozzá a kamasz gyerek? Hogy reagál az apa? Miként viszonyul az anya? Ha nem tudják: mi kellene hozzá, hogy ez megváltozzon?

Ha a kamasz gyereket félrevonnád, és bizalmasan beszélgetve megkérdeznéd az apja életéről, milyen volna válasz közben az arca? Milyen értékeket mondana és milyen kifogásokat emelne?
„Igen, ezek fontos szempontok róla – bólintanál te, – és milyennek látja őt édesanyád?” 

Hogy felelne a kamasz erre a kérdésre? Milyen családra vágyna ő maga felnőttként, szülői szerepben?

Látod, ahogy az anya csípőjére ültetve, karjával támasztva fogja a kicsit? Talán érezni is tudod, mennyire jól megtalálta a stabil testhelyzetet. A lehető legkisebb izommunkával tudja ölben tartani a gyereket. Most egy kicsit ő is elmélázott, egy pillanatra megállt, van rá ideje és alkalma a kicsi mellett, hogy végigfutasson egy rövid gondolatsort. Mik az ő gondolatai? Honnan jöhetnek? Mi van mögöttük? Kiről szólnak?

Ahogy elengedi az anya ezt a gondolatot, úgy elengedheted te is, hogy egy cseppet az apánál időzz. Mit fog tenni ő, miután levette a kezét a középső gyereke válláról és „szaladj” parancsot adott a kutyának? Hová megy? Kihez szól? Mibe kezd? És közben mi jár a fejében?

Mikor lesznek ők öten legközelebb együtt? Mit fognak csinálni akkor? Képzeletben hallgass bele abba a helyzetbe is, aztán hagyd őket magukra…

Mit gondolsz, mi kellene ahhoz, hogy ebben a családban mind az öt családtag elégedett és derűs legyen? Mit tehet ennek érdekében az apa? És mit az anya? Mit tehet a kamasz, mit a kisfiú, és mit a karon-ülő?

Ha komolyan veszed ezt a kérdést, mindegyiküknél találsz olyasmit, amivel hozzájárulhat a többiek elégedett derűjéhez.

Szánj erre egy kis időt. Tudod, négy-öt puha lélegzésnyi elég.


Ha megvagy vele, már alkalmazhatod a modellt. Megkérdezheted a saját családoddal kapcsolatban is ugyanezt, legyenek a családod tagjai bármilyen neműek és korúak. Csakhogy most fordítva kezdd.

Előbb arra a kérdésre válaszolj:

„Mit tehetek én azért, hogy X családtagom derűsebb és elégedettebb legyen?”

Kérdezd meg magadtól külön-külön minden családtagodat illetően, hogy mit tehetsz.

Aztán azt gondold végig valamennyiükre:

„Mit szeretnék, mit tegyen X családtagom azért, hogy én derűsebb és elégedettebb legyek?”

Ha megtaláltad a válaszokat, már csak arra kell rászánnod magad, hogy megtedd a nekik megfelelő első apró lépést.


Azt hiszem, ez több napra is elég mélázni való…

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenyforras.blog.hu/api/trackback/id/tr503123058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása